• English

Návyk jako písnička

Návyk jako písnička

Stává se vám někdy, že vám v hlavě ulpí melodie, jíž se ne a ne zbavit, až začne být i otravná? Nutkavé myšlenky, které si kolikrát ani neuvědomujeme, nás ovládají víc, než by nás vůbec napadlo. Pokud se nám do mysli neustále plíží nějaká křivda, zmatek z práce nebo protivný politik, vytváří nám tito náladu, aniž bychom si toho byli vědomi. Stávají se základem našich postojů a akcí a posléze tvoří charakter. A my „jako bychom u toho ani nebyli“.

Stejně jako můžete ve fitku pracovat s tělem, dají se kultivovat Vaše myšlenky a dokonce emoce. Zvědomit si je, být u nich a moc si vybrat, co s nimi…

Jak písničku z hlavy vytlačíte? Spíš než abychom ji prostě smazali, nahradíme ji jinou. Dobře, u písničky ten efekt bude jako z bláta do louže, ale u návyku už máme z čeho vybírat. Současný návyk za něco užitečného, vznešeného, radostného. Než ho mazat, zaměňte ho za nový!

Zkuste se teď na chvíli zastavit a naplánovat si, jaký nežádoucí návyk byste rádi přetavili na něco smysluplnějšího. Ruku na srdce, každý z nás má nějakou rezervu 😊.